Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Véleményem mások véleményéről…
 

Na, ez egy jó kis labirintus. Erről leginkább az öregember, a szamár, és a kisgyerek meséje jut eszembe - nem írom le, mindenki ismeri.

Ez a tanmese sem véletlen született, én szerencsére egész picilány koromban megismerhettem.

Szerintem, mások véleménye fontos és nem fontos egyszerre. Ahogy anyukám mondja és tanította: „ne azt nézd, mit mond, hanem hogy kimondja…”

És itt van a kutyus elásva. Mert ahhoz fel kell nőni, hogy belássuk: nem mindig az a jó, és az a helyes, ahogyan mi látjuk, vagy csináljuk. Kamaszként még lázadhatsz, hisztizhetsz, és lenézheted az „öregeket” a hülye dumájukkal (véleményükkel) együtt. De, ahogy mondják, a kamaszkor elmúlik. Te visszanézel, és jó esetben röhögsz magadon, és azon, hogy hányszor akartad megváltani a világot. Pusztán, mert meggyőződésed volt, hogy TE jobban tudod. És magasról tojtál mások véleményére…

Talán ismerős a példa: nagy elánnal beleveted magadat valamibe; mondjuk kazánt építesz. Elkészülsz vele… hú de fasza kis kazán, mekkora egy ász vagyok…- gondolod.

Majd jön valaki, aki azt mondja, hogy: ej, ez bizony így nem olyan jó. Mert így vagy úgy jobb lenne. És amúgy se így néz ki egy kazán…

Ez egy vélemény.

Aztán jön a valaki más, és azt mondja: váooo, ez aztán a kazán a javából! De ügyi vagy!

 
Na most mi van, nézel bután…
 

Nem kéne. Ha kazánkovácskodtál, és egy tapasztalt kazánkovács mondja a gondolatait, azért arra illik odafigyelni. Mondom…illik…nem muszáj.

De mi van, ha a varrónő okoskodik a kazánoddal kapcsolatban?

Igen az, amit most gondolsz. Hogy „cipész maradjon a kaptafájánál.”

Kezdő újságíróként, ha kértem - ha nem kértem, volt vélemény az írásaimról. Persze, megtehettem volna azt is, hogy nem törődöm velük, ám akkor ma valószínűleg csemegepultosként dolgoznék egy ábécében. Na nem sokáig, mert ha ott sem érdekel egy-egy vélemény, akkor szórólapos lennék. Vagy díjbeszedő, vagy mit tudom én.

De én újságot akartam írni. És ez mindent eldöntött.

Ha csemegepultos szerettem volna lenni, és egy újságíró kioszt, hogy szerinte ne úgy vágjam a párizsit, akkor nem érdekel. Mi több, ha rosszabb pillanatban mondja, még el is küldöm szebb helyekre. De ha az aranykéses párizsi fan kollégám… akkor elfogadom. Még rosszabb pillanatomban is. Mert úgy gondolom, nem vagyok hülye. Persze, lehet, hogy te most azt mondod, de igen, hülye vagy. Ha megismerlek, és látom, hogy te milyen frankón összerakod a dolgokat, és már lepakoltad az asztalra, amit én még meg sem láttam… akkor valószínű elmélkedem a hülye definícióján, és elgondolkodom a véleményeden.

Képzeld el: Gyönyörfalván akarsz házat venni, ahol ugyan az életedben nem jártál –láttál egy képet egy eladó házról és belehabarodtál – ám az egyik ismerősöd éppen ott lakik immáron hatezer éve.

Mit teszel? Felhívod, beszélsz vele, hogy meséljen Gyönyörfalváról? Az emberekről, a szomszédokról, a közlekedésről…

Vagy, dehogy hívod (hisz’ téged ugye, nem érdekel mások véleménye) megveszed a kacsalábas házat hatvanötmilláért, majd leköltözöl, és két óra múlva rájössz, hogy elcseszted az egészet.

Szerintem, ha utóbbit tetted, ne sírjál, hanem veregesd meg a válladat, hogy micsoda fasza gyerek vagy…és élj meg ahogy tudsz.

 

Hogyan élek? Ahogy nekem tetszik. Hogy számít-e mások véleménye? Igen is, meg nem is. Minden embernek jogában áll elmondani a véleményét erről, vagy arról. (szabad véleménynyilvánítás)

Neked, és nekem, jogomban áll eldönteni, hogy meghallgatom-e.

Régi bölcsesség: Több szem többet lát. És ez így van. A festő is hátrébb lép kettőt, hogy „kívülről” lássa a képet, amit festett. Ha benne van, nem látja.

Nekem ez a két hátralépés olykor a „mások véleménye”.

Szükségem van rá, hogy olykor, ha nem látom a képet –mások viszont igen – hogy megláttassák velem a lényeget. Mert nem vagyok megvilágosodott (nem is leszek) és olykor elszállnék. HA. Nem lennének MÁSOK, akikre bizony hallgatok.

 

De mint már írtam, azért feltételeim vannak:

Nem azt nézem, MIT mond… hanem hogy KI mondja.

Lepke®

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kazánosnak :)

(Lepke, 2008.10.26 22:18)

Hát...igazából ezt sem ma írtam, csak megtaláltam a wördök között. Hogy miért kazános? Látod...ezen éppen elmerengtem én is. Hogy anno, amikor írtam...hogy a rákba jutott eszembe egy kazán...Nem tudom. A tudatom alatt biztos van rá válasz...de én asztat mostan elő nem kotrom xD

Kazán

(Lük, 2008.10.26 16:20)

Ezek egyre jobban tetszenek ezek az írások.....ne haragudj, nem lehetne, hogy mééééég írj ilyeneket???
ÁÁÁÁááá, csak gondoltam megkérdem....mert ez csak egy vélemény volt!
Je, és egy kérdés....mér' pont KAZÁN ??? :)