Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ne legyél NYUSZI!

2008.09.16

Most már lehiggadtam, de amikor történt...én alig tértem magamhoz.

 

 

 

A történet nem olyan régi, talán egy hónapos...de most nem nézek utána, mert nem is az a fontos. Hanem mi. Történt, hogy a spanyol légitársaság gépe jól odacsapódott a földhöz...és a közel 160 emberből ha jól emlékszem 150 meg is halt. Amikor az eset történt, én döbbenten lestem...mert valahogy mindig kivesézem a légibaleseteket.

 

Itt jegyzem meg, National Geographic esténként...légikatasztrófák. Nagyon jó. Nem azért mert horror, mert nem csak azon eseteket taglalja amikor mindenkiből angyalka lesz, hanem azt is, amikor bravúros módon megússzák a bummot. És akkor ebből jól levonják a következtetéseket, és jó sok új szabályt vezetnek be, meg építenek át repülőgépeket. Ez jó, és megnyugtató. Nade vissza a dührohamomhoz, meg a nyuszihoz.

 

Szóval. A spanyol katasztrófa után azonnal beindult a gépezet, hogy ugye a társaság a csőd szélén állt, és nem végeztette el az alapvető javításokat a gépen. Sőt, hogy ne legyen késés, a szerelőknek ki volt adva, hogy aláírhatják a szervízlapot anélkül, hogy akár egy kurva csavart betekertek volna. Na jó. Szóval a gép felszálláshoz készült, neki is indult...majd nem szállt fel. A pilóta bemondta, hogy műszaki hiba miatt visszagurulnak, majd javítás után felszállnak.

 

Nos. Ez lett volna az a pillanat, maikor én megköszönöm az eddigieket és leszállok. Majd később kiderül...más is így akart tenni. De nyuszi volt...Isten nyugosztalja.

 

Végül is a gép egy óra múlva már ismét a felszállópályán állt...majd ahogy az lenni szokott hajtómű fullon...gurulás....és emelkedés. Na ja. Ez a szegény gép alig bírt elstartolni, alig bírt emelkedni...majd pedig kb. 60 méterről visszazuhant és a földbecsapódott. A többit tudjuk. Tele kerozinnal...azonnal kigyulladt, és szinte mindenki odaveszett. Na és most jön a dührohamom, sírtam amikor meghallottam.

 

Az első meghíusult felszállás után, az egyik utas, egy férfi, sms-t küldött a feleségének, hogy " baj van a géppel..." A feleség visszaírt, hogy " akkor szállj le.." A férfi odament a sztyuvihoz, és mondta, hogy le akar szállni.  Ezt követően többen jelezték, hogy ők is leszállnának inkább. A sztyuvi szólt a pilótának, aki azt mondta, ( és jogában áll, hiszen ő a kapitány) hogy nem szállhat le senki!

 

És ez volt az a pont, amikor nekem borult az agyam. MERT. Ha ne adj Isten én vagyok ott, és a pilóta azt meri nekem mondani hogy nem szállhatok le...hát mondom mit teszek: Megfogom a szegény sztyuvit, odarángatom a pilótafülkéhez, és a fejével kopogtatom a pilótafülke ajtaját, megspékelve azzal a szöveggel, hogy olyan botrányt csinálok, ha azonnal nem nyitja ki a kurva gépnek a kurva ajtaját, hogy ihaj. De ha ő ki meri dugni a fejét, na abba is beleverek egyet az biztos.

 

És ez lett volna az a pillanat, amikor repülésbiztonsági szabályok miatt én potenciális veszedelem vagyok a primitív viselkedésemmel, mert veszélyes vagyok még az utastársaimra is...szóval a kapitány akkor szeg szabályt, ha nem rugdos le a gépről...Naná hogy a rendőrök bilincsben visznek el...de kit érdekel? Kihallgatnak, majd elengednek, később lesz egy eljárás, amin megbüntetnek....

 

De egy halottat nem lehet megbüntetni. Egy halottat eltemetni lehet, és ennyi.

 

Én nem akarnék halott lenni. És nem akarnék nyuszi lenni, akinek bárki megszabja, hogy mit is miért tegyen vagy ne tegyen. Ha én egyszer le akarok szállni egy gépről, mert beparáztam....akkor jogom van leszállni. Ennyi. Pont.

 

Azon a gépen, ott, akkor...olyan utasok voltak, akik nem akartak botrányt csinálni. Talán nem akartak nevetségessé válni, maguk vagy mások előtt.

 

Mit nem adnék, ha élhetnének. Mit nem adnék, ha ez a férj, nem hagyta volna magát...és másképp viselkedik. Másképp...mint amúgy szokott...

 

Ennyi a történet, egyébiránt kiderült, hogy a gép fékszárnya nyitott állapotban volt felszálláskor ( fasza) naná hogy nem tudott emelkedi...de ezt egy másik mehibásodott műszer miatt nem észlelték. Az a műszer volt az, ami ezt hivatott volna jelezni...csak éppen nem lett megjavítva. Én kérek elnézést, hogy szomorodjon meg egy életre az, akinek ennyi ember halála szárad a lelkén a tetves pénz miatt.

 

Hát érted-e, hogy miről kajabálok itten? Igen, ne legyél nyuszi! Közvetve, vagy közvetlen...de az életed múlhat azon, hogy mennyire mersz kiállni magadért. Mennyire hiszel magadban, a megérzéseidben.

 

Kérlek szépen...legyél te az első, aki felemeli a hangját, ha valami nem tetszik.

 

Hanyag: Hmm...abból kiindulva hogy itt csakis az igazat olvashatod...nos hát persze hogy igaz. SAJNOS.  Itt egy hírdarab 2007.08.20.:

A Spanair sajnálattal tájékoztat, hogy ma délután Madridban balesetet szenvedett a JK5022-es járata mely balesetben 164 utas és 9 fős személyzet volt érintett.
A tragédia az MD-82-es típusú gépük felszállása közben történt helyi idő szerint 14.45 órakor.
Az utaslistát az alábbi linken tekinthetik meg az érdeklődők: www.spanair.com/web/en-gb/DSite/Listing-of-passengers/

www.zoom.hu/kulfold/bezartak-repulo-utasait-baleset-elott

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Julcsi

(R H, 2008.09.17 11:16)

ez igaz?