Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csak emlék...Bujtor Istvánról.

2009.10.09

Ezt csak most írom, mert fájt nagyon. És előbb nem tudtam hozzákezdeni.

 

Olyan hat éves lehettem, de talán még annál is kisebb...nem emlékszem pontosan. Egy kis öbölben játszottam a vödrömmel, meg a lapátommal. Valami trutyit lapátoltam; kiöltött nyelvvel, elmélyülten dolgoztam a művemen. Csak egy fürdőbugyi, meg egy kicsi kalap volt rajtam, megjegyzem azóta se monokiniztem :) Tényleg kicsi öböl volt, úgy értem, nádas nőtte be azt a partszakaszt, csak egy sávnyi " Balaton" volt, de az a nyílt vízre vitt ki. Én meg jól elvoltam ott egymagamban, távol a strand zajától, de még az anyu biztos közelségében, merthogy ő ott volt valahol a közelben. Na, ahogy ott lapátolok, egyszer csak mintha a semmiből tűnt volna fel, de halkan felém siklott egy kis vitorláshajó. Hunyorogva néztem az iszapos pofimmal, hogy mi is ez, aztán a hajó egyre közelebb jött, végül is, egészen a partig jött, vagyis éppen ott kötött ki, ahol én vödröztem. A nap százágra ragyogott, én felálltam, és továbbra is hunyorogva ( a nap miatt) néztem fel a hajóra. Nekem akkor nagy hajónak tűnt. Volt rajta két-három ember, az egyik, egy nagydarab szakállas bácsi egészen a hajó orránál állt. Amikor megállt a hajó, a nagy szakállas lelépett róla, és én meg egyenesen ott álltam előtte. Jó magasra kellett felnéznem, a bácsira :) Valamit kérdezhettem a hajóval kapcsolatban, mert a bácsi először leguggolt hozzám...majd egyszer csak az ölébe vett, és úgy magyarázott. Olyan szép hangja volt, meg az egész ember olyan nagyon megnyugtatóan kedves...és olyan igazi "hajóskapitány" arc volt. Szóval a karján ültem, ő pedig magyarázott nekem a hajóról, meg a Balcsiról, na meg kérdezett ezt-azt..pl. hogy hogy hívnak..ja..és hogy hol van az anyukám. Mutattam, hogy arra, hátra...de akkor már jött is az anyu.

Az anyám, aki akkor egy huszonöt-hat éves bombázó volt :) szóval a "bácsi" kedvesen üdvözölte anyut, és mondta hogy jól elbeszélgettünk.

Nem tudom, úgy tűnt anyu zavarban volt egy kicsit...

Aztán nem sokkal később a hajóskapitányom elhajózott, én pedig maradtam tovább a vödrömmel, meg a lapátommal. Meg a büszkeséggel, hogy egy igazi hajóskapitány felemelt az ölébe.

Csak később tudtam meg, hogy a hajóskapitányom igazából nem igazi hajóskapitány ( amúgy az) hanem színész, és neve is van: Bujtor István. Vagy Ötvös Csöpi. Vagy Antekirt kapitány...

Hát...mégha oly hihetetlen is, de az én hajóskapitányom elhajózott örökre. Nem baj, mert most is látom...ha összehunyorítom a szememet, hogy egy nagy, szakállas, mélyhangú hajóskapitány lehajol hozzám, mosolyog, és a hajóról mesél.

Jó szelet, Antekirtt kapitány. www.youtube.com/watch

Lep®

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.